Marea vindecă trupul și sufletul, marea e un prieten vechi, pe care parcă nu l-ai mai văzut demult, și poate de aceea majoritatea oamenilor salută marea atunci când o revăd.

Avem privilegiul să trăim într-o țară cu deschidere la mare , lucru ce trebuie să ne bucure pe fiecare dintre noi. Litoralul românesc este o parte frumoasă a unei Românii răsfățate pe măsură de mama natură.

În total sunt 245 de kilometri de coastă, iar partea de litoral cea mai vizitată și populată se întinde pe 85 de kilometrii. Aici soarele îți zâmbește în jur de 2500 de ore pe an.

Clima blândă și poziționarea plajelor către Est fac din litoralul românesc un loc ideal pentru o vacanță la mare. Iar dacă ar fi să vorbim puțin și despre istorie, aflăm că prima plajă pentru turiști din România a fost inaugurată în 1882 în Constanța.

La malul mării regăsim nenumărate elemente curative pe care le oferă litoralul românesc. De exemplu, în 1924 nămolul sapropelic de la Techirghiol a primit medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris, după ce mulți oameni de știință străini și români au studiat beneficiile tratamentului cu nămol de Techirghiol.

Pe plajele frumoase și generoase ale României oamenii vin să-și trateze diferite afecțiuni respiratorii și reumatice. Diminețile pe malul Mării Negre sunt și ele o porție de sănătate pentru orice om, dar mai ales pentru cei cu afecțiuni respiratorii, terapia cu aerosoli marini fiind unul dintre remediile formidabile pe care le oferă litoralul nostru.

La noi la mare mergi pentru diversitatea ofertelor turistice, care îndeplinesc dorințele și cerințele fiecăruia dintre turiști, indiferent de buget. Dacă îți petreci vacanța cu familia pe litoralul nostru, cu siguranță ai să găsești hoteluri, resorturi și plaje care îți îndeplinesc pe cinste dorințele tale și ale familiei, cu profesionalism și în deplină siguranță.

Cu alte cuvinte, dacă ești un tânăr cu rucsacul în spate, care își dorește să-și petreacă diminețile într-un cort pe plajă, cu siguranță litoralul românesc o să-ți creeze cadrul perfect, într-o zi însorită de iulie, alături de prieteni.

Îți dorești muzică bună și petreceri ce se întind până a doua zi la amiază? Fii sigur că pe litoralul nostru ai să regăsești petreceri și festivaluri deja recunoscute la nivel mondial. De altfel, într-o revistă de renume în domeniu găseam nu demult următoarea declarație: “Startul sezonului petrecerilor și al festivalurilor de muzică electronică în Europa începe de 1 Mai la Marea Neagră pe litoralul românesc.“

 În același timp, dacă bugetul iți permite un concediu high end, cu siguranță vei avea parte de servicii și cazări pe măsură, mai ales în nordul litoralului, acolo unde ofertele de cazare, cluburile, terasele și plajele private concurează cu multe din locurile deja consacrate din Europa.

Pentru pasionații de gastronomie, litoralul Mării Negre vine cu bucate născute din bogăția oferită de natură și comuniunea culturilor locale. Dacă vrei o dovadă a profundei conexiuni dintre om și natură în partea aceasta a țării, pune mâna pe o carte de bucate cu rețete locale. Cu siguranță acesta poate fi unul dintre motivele pentru care vrei să-ți petreci concediul pe litoralul românesc.

Cât despre vinuri, în această partea a țării, tradiția pentru cultivarea strugurilor și producția de vinuri alese datează încă din vremea dacilor. Cuvântul care definește cel mai bine gastronomie de la malul mării este “sinergie”.

Dacă ai citit aceste rânduri și încă nu ți-ai rezervat o vacanță pe litoralul românesc, sfatul nostru este să nu mai stai pe gânduri. Câteva statistici recente arată că numărul turiștilor la malul mării crește considerabil de la an la an și în același timp, calitatea serviciilor și a ofertelor din ce în ce mai atractive este pe măsura așteptărilor. După cum vă spuneam, marea vindecă trupul și sufletul, iar dragostea și bucuria de a revedea albastrul verzui al mării noastre va fi întotdeauna o sursă nesfârșită de inspirație, liniște și pace pentru oricine își petrece timp pe plajele frumoase și generoase ale litoralului nostru.

Din Delta Dunării și până la granița cu Bulgaria, litoralul românesc iți oferă locuri de poveste, gusturi alese și istorie veche de 2000 de ani. Dintr-o dragoste profundă pentru natură și frumusețea tării, Echipa Phoenicia iți spune din inima: Hai la Marea Neagră!